Regulament de ordine 2020
REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ
AN ȘCOLAR 2020-2021
CAPITOLUL I
A: DISPOZIȚII GENERALE
Art.1. Prezentul Regulament de ordine interioară conține norme privind desfășurarea activităților instructiv – educative cu caracter școlar și extrașcolar, a activităților administrative și de secretariat in Școala Gimnazială nr.12 Brașov, fiind elaborat în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011, Contractului Colectiv de muncă nr. 1483/13.11.2014, a Regulamentului de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar O.M. nr. 5079/31.08.2016, Codul muncii - Legea nr. 53/2003, a Statutului Elevului aprobat prin O.M. nr. 4742/10. 08.2016 și O.M. nr. 3027 din 08.01.2018, a Regulamentului de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar O.M. nr. 827/09.09.2020, și a Ordinului pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 nr.5487/31.08.2020.
Art.2. Respectarea prezentului Regulament este obligatorie pentru directori, pentru personalul didactic de predare, pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, pentru elevi și pentru părinți.
Art.3. Regulile de disciplină și obligațiile întregului personal, ale elevilor și ale părinților care decurg din prezentul Regulament sunt stabilite în vederea desfășurării în condiții optime și la standarde ridicate de calitate a procesului instructiv – educativ și a activităților conexe care se desfășoară în cadrul școlii.
Art.4. Prevederile prezentului Regulament se aplică și personalului angajat temporar, în cumul sau cu normă incompletă, persoanelor detașate în unitate, studenților aflați în practica pedagogică, îndrumătorilor acestora și personalului angajat pentru prestarea de servicii.
Art.5. Regulamentul de ordine interioară este adoptat în conformitate cu legislația în vigoare și nu i se substituie acesteia; necunoașterea prevederilor prezentului Regulament nu absolvă personalul școlii, elevii și părinții acestora de consecințele încălcării lui.
Art.6. Conducerea școlii, învățătorii și profesorii diriginți au obligația prelucrării prezentului Regulament tuturor elevilor și părinților acestora. Prezentarea acestui Regulament către personalul didactic auxiliar și nedidactic se va efectua de către conducerea școlii.
B. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII ÎN UNITATEA ŞCOLARĂ
Programul de lucru în cadrul şcolii este următorul:
Clase |
Interval orar |
Durata |
Clasele pregătitoare |
8:00–12:00 |
45 de minute ora de curs, pauza de 15 minute |
Clasele I-IV |
8:00-13:00 |
45 de minute ora de curs, pauza de 15 minute |
Clasele V-VIII |
Schimb I 8:00-14:00 |
50 de minute ora de curs, pauza de 10 minute |
Schimb II 12:00-18:00 |
50 de minute ora de curs, pauza de 5 minute |
|
Clasele V-VIII Frecventa Redusa |
14:00-19:00 |
45 de minute ora de curs, pauza de 5 minute |
Intrarea elevilor în şcoală se face pe uşile laterale. Pe uşa de intrare a profesorilor vor putea intra numai acei elevi, însoţiţi de părinţi, care au aprobarea conducerii şcolii.
Orele de consultaţii acordate elevilor şi/sau părinţilor se vor desfăşura pe baza unui program stabilit şi aprobat de conducerea şcolii.
Program Secretariat: 8- 16.00 program cu publicul: 10.00-13.00.
Program Bibliotecă: 8.00-16.00.
Cabinetul de asistenţă psihopedagogică: programul conform unui orar stabilit în funcţie de cerinţele elevilor şi părinţilor, între orele 8:00-19:00, nedepășind 18 ore pe săptămâna.
Programul personalului de întreţinere şi îngrijire 7.30 - 19.00 în două schimburi, iar al fochiștilor 6.30-14.30.
În contextul epidemiologic actual, pentru organizarea activității în cadrul unității de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV- 2, se aplică scenariul potrivit situației epidemiologice generale, particularităților regionale și de infrastructură, resurselor umane ale unității școlare.
Cele 3 scenarii sunt:
Scenariul 1 |
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. |
Scenariul 2 |
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din înv. primar, a elevilor din cls. a VIII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. |
Scenariul 3 |
Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activitățile online. |
Programul de lucru în cadrul școlii, în contextul epidemiologic al infectării cu virusul SARS-CoV-2, este următorul:
Activitatea școlară începe la ora 8:00. Orele de curs au durata de 40 min. și pauzele de 10 min.
Asigurarea distanțării fizice ( minimum 1m) între elevi, respectiv între elevi și profesori impune împărțirea unelor colective de elevi pe grupe.
CP și cls. I-IV își desfășoară activitatea didactică pe grupe- învățământ hibrid.
Cls. V-VII își desfășoară activitatea didactică pe grupe- învățământ hibrid.
Clasele a VIII-a își desfășoară activitatea didactică la școală în formație completă.
Împărțirea colectivelor de elevi pe grupe, în scopul realizării unui învățământ hibrid, s-a realizat cu respectarea tuturor normelor de protecție a sănătății elevilor și profesorilor în contextul epidemiei cu noul coronavirus și combaterii prin orice mijloc a transmiterii comunitare a virusului.
C: MĂSURI DE SIGURANŢĂ ÎN ŞCOALĂ
Art.1. Accesul pesoanelor în incinta unității școlare se face numai prin intrarea principală a unității.
Este permis numai accesul autovehiculelor care aparțin salvării, pompierilor, poliției, jandarmeriei, salubrizării, a acelora care aprovizionează unitatea cu materialele contractate, cu produsele destinate programului corn și lapte și a acelora care asigură intervenția operativă pentru remedierea unor defecțiuni ale rețelei electrice, de gaz, de apă, de telefonie.
Art. 2. Este interzisă părăsirea incintei unităţii şcolare în pauze (pericol de accidente rutiere şi întârzieri la ore). În cazul unor situaţii speciale, pentru a putea părăsi incinta şcolii, în timpul programului şcolar, elevii vor prezenta la ieşire un bilet de voie obţinut de la profesorul diriginte, profesorul de seviciu sau de la directorul şcolii.
Art.3. Accesul părinţilor în școală este permis numai în timpul pauzei, în baza verificării acestora și consemnarea în registrul de vizitatori, în care se menționează numele și prenumele, seria și numărul B.I./C.I., data și ora vizitei, scopul/persoana căutată.
Art.4. Accesul părinților în incinta/curtea școlii nu este permis la finalul programului școlar, în scopul preluării copilului de la școală. Elevii vor fi conduși de cadrul didactic al clasei până la poarta școlii, de unde vor fi preluați de părinți.
Art.5. Accesul altor persoane este stabilit numai după obținerea aprobării conducerii unității de învățământ.
Art.6. În situația organizării ședințelor cu părinții sau a altor întruniri cu caracter educativ, cultural, sportiv, etc. prevăzute a se desfășura în incinta școlii, organizatorul va solicita directorului școlii avizul, prezentând un referat care să conțină felul activității, locul organizării, ora de începere, durata. Organizatorul își asumă responsabilitatea respectării regulilor de disciplină, de ordine și de siguranță în școală.
Art.7. După terminarea orelor de curs și în timpul nopții clădirile școlii vor fi încuiate de către personalul administrativ după ce s-a verificat dacă au fost respectate măsurile de P.S.I. și de siguranță a imobilelor.
Art.8. În orice situaţie de urgenţă apărută în şcoală, profesorii vor anunţa conducerea şcolii, care va lua măsurile cuvenite.
Art.9. În situații obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități naturale, alte situații excepționale, cursurile școlare față în față pot fi suspendate pe o perioadă determinată, potrivit reglementărilor aplicabile.
Art.10. Suspendarea cursurilor se poate face, după caz:
- La nivelul unei formațiuni de studiu- grupe/clase din cadrul unității de învățământ, precum și la nivelul unitățății de învățământ- la cerea directorului, în baza hotărârii CA al unității, cu informarea inspectorului școlar general și respectiv cu aprobarea inspectorului școlar general și cu informarea MEN.
- La nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ- la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului.
- La nivel regional sau național , prin ordin al ministrului educației și cercetării ca urmare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după caz.
- Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternativestabilite de CA al unității de învățământ.
- Reluarea activităților didactice care presupun prezența fizică a elevilor în unitatea de învățământse realizează cu respecarea prevederilor legale în vigoare.
- În situații excepționale, inclusiv pe perioada declanșării stării de urgență/alertă MEN elaborează și aprobă, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare și desfășurare a activităților prin intermediul tehnologiei și al internetului.
Art.11. În contextul epidemiologic al infectării cu virusul SARS-CoV-2 conducerea unității de învățământ implementează acțiunile și măsurile de prevenire și combatere a infectării, organizează desfășurarea activităților didactice, de predare și instruire, în conformitate cu legislația în vigoare.
Art.12. Consiliul de administrație al școlii aprobă o procedură proprie, prin care stabilește modalitățile de desfășurare a activităților didactice în cadrul unității de învățământ, de predare și instruire, propriul circuit de intrare și ieșire a elevilor, a personalului didactic, auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se realizează igienizarea/dezinfecția unității de învățământ, cu respectarea criteriilor și protocoalelor prevăzute în ghiduri.
Art.13. Pentru îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, conducerea unității de învățământ se consultă, după caz, cu: reprezentanții Inspectoratului Școlar, consiliul profesoral, consiliul reprezentativ al părinților, reprezentanții organizațiilor sindicale, autoritățile administrației publice locale, pentru organizarea în bune condiții a activității desfășurate, în contextul epidemiologic actual.
Art. 14. În situații speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități, alte situații excepționale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unitații de învățământ, cu informarea Inspectoratului școlar.
CAPITOLUL II
PERSONALUL DIDACTIC
Art.1. Personalul didactic al școlii are obligația să manifeste un comportament de înaltă ținută morală și profesională în cadrul școlii și în afara ei, încât să contribuie la menținerea și dezvoltarea capitalului de imagine al instituției școlare.
Art.2. Cadrele didactice își desfășoară activitatea profesională în acord cu misiunea instituției din care fac parte. Membrii personalului didactic au obligația de a-și acorda respect reciproc și de a colabora în vederea ducerii la îndeplinire a obligațiilor de serviciu.
Art.3. Toți salariații școlii au datoria de a se preocupa de conservarea și îmbunătățirea bazei materiale a școlii și de a utiliza cu responsabilitate resursele materiale din dotare. Sălile de clasă vor fi in responsabilitatea directă a profesorilor, a învățătorilor și a profesorilor diriginți care au obligația de a recupera contravaloarea daunelor produse.
Art.4. Este interzis consumul de băuturi alcoolice sau prezența sub influența alcoolului în incinta școlii. Fumatul în curtea şi în incinta școlii, de asemenea, este interzis conform Legii nr. 15/2016.
Art.5. Organizarea oricărui tip de manifestare colectivă cu caracter extrașcolar care se va desfășura prin implicarea cadrelor didactice și a elevilor școlii va fi supusă aprobării direcțiunii.
Art.6. In cazul în care un membru al personalului școlii nu poate fi prezent la program din motive medicale, are datoria să anunțe conducerea școlii la începutul zilei de concediu medical.
Art.7. Învățătorii și profesorii diriginți au obligația de a ține evidența scutirilor medicale și a cererilor părinților de scutire de frecvență și de a motiva absențele în maximum 7 zile de la reluarea activității elevului. Nerespectarea termenului de prezentare a documentelor menționate mai sus duce la declararea absenţelor ca nemotivate.
Art.8. Activitățile extracurriculare pe care învățătorul/profesorul diriginte le organizează cu colectivul de elevi, trebuie să se desfășoare în afara orelor de curs, să respecte regulile de siguranță și protecție individuală a elevilor; ele sunt aduse la cunoștiința și aprobate de conducerea școlii.
Art.9. Participarea elevilor la concursurile sportive este permisă, de regulă, în afara orelor de curs și va avea în vedere următoarele :
- cadrul didactic organizator/insoțitor/delegat al elevilor va prezenta directorului școlii un referat privind felul activității sportive, data și locul organizării, perioada de timp și organizatorul;
- cadrul didactic menționat la punctul anterior prezintă instructajul privind normele de protecția muncii, o declarație cu datele de identificare prin care își asumă responsabilitatea juridică a oricărui eveniment privind siguranța și integritatea elevului;
- se interzice colectarea sau favorizarea acțiunilor de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la elevii participanți/de la părinții acestora având ca destinație organizarea concursurilor sportive.
Art.10. Nu este permisă întârzierea profesorilor la ora de curs și nici utilizarea telefonului mobil în timpul acesteia.
Art.11. Personalul unității școlare își desfășoară activitatea pentru implementarea normelor specifice de asigurare a calității în învățământul preuniversitar.
Art.12. Personalul didactic are obligația de a participa la activități de formare continuă, în condițiile legii.
Art.13. Personalul didactic are obligația de a participa la ședințele Consiliul profesoral din unitatea de învățământ unde declară, în scris, la începutul fiecărui an școlar, că are normă de bază. Absența nemotivată de la ședințele Consiliului profesoral din unitatea de învățământ unde are norma de bază se consideră abatere disciplinară (Art. 57, alin. 3 din O.M. nr. 5079/ 2016- aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar) și se sancționează potrivit legislației în vigoare ( Art. 280, alin. 1 și 2 și art. 281, alin. 1 din Legea educației naționale nr.1/ 2011).
Art.14. Se interzice personalului didactic de predare să condiționeze evaluarea elevilor la clasă de obținerea oricărui tip de avantaje de la elevi sau de la reprezentanții legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite de organele abilitate, se sancționează conform legii.
Art.15. Profesorii și învățătorii nu au voie să scoată sub niciun motiv elevii de la ore fără aprobarea conducerii școlii.
Art.16. Profesorii pot să asigure o colaborare permanentă cu familia solicitând-o activ în formarea și educarea elevilor.
Art.17 Atribuții specifice ale cadrului didactic de serviciu se desfășoară în corpul A şi B cât şi în curtea școlii, parter, etajul I, etajul II.
- Prezența în școală a cadrului didactic de serviciu este obligatorie cu 10 minute înaintea începerii activității.
- Își desfășoară activitatea în sectorul repartizat prin planificarea afișată de Comisia de organizare și control al serviciului pe școală.
- La încheierea orelor de curs asigură ieșirea din școală a elevilor.
- Ia act de eventualele pagube produse în timpul pauzelor, stabilește identitatea autorului/autorilor și consemnează în registrul de procese-verbale.
- Cadrul didactic de serviciu poate lua hotărâri în funcție de situațiile care apar în timpul execitării atribuțiilor, asumându-și responsabilitatea pentru corectitudinea și consecințele deciziei sale.
- Colaborează cu personalul administrativ în menținerea curățeniei și păstrarea bunurilor materiale.
- Orice eveniment deosebit va fi adus la cunoștința directorului și consemnat în caietul de procese-verbale.
- Nu permite deplasarea școlarilor în afara spațiului curții, cu excepția acelora care merg în corpul A pentru ora de Educație fizică și spor.
- Este foarte atent la existența persoanelor străine în curtea școlii, având obligația de a interoga persoana/grupurile a căror prezență nu se justifică.
- La terminarea serviciului face inventarul cataloagelor împreună cu ceilalţi colegi de serviciu, le depun în dulapul pe care îl încuie.
Art.18. Este interzisă folosirea elevilor de către cadrele didactice în scopul unor servicii personale.
Art.19. Sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă ținuta vestimentară stabilită de unitatea de învățământ sau a celor care au un comportament necorespunzător în timpul orelor.
Art.20. Personalului didactic îi este interzis să desfășoare și să încurajeze acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului/ viața lui intimă, privată sau familială a acestuia sau ale celorlalți salariați din unitate.
Art.21. Personalului didactic îî este interzis să aplice pedepse corporale, precum și să agreseze verbal, fizic sau emoțional elevii/colegii.
Art.22. Personalul didactic are obligația să sesizeze, după caz, instituțiile publice de asistență socială/educațională specializată, direcția generală de asistență socială și protecția copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor elevilor, inclusiv în legătură cu aspecte care le afectează demnitatea, integritatea fizică și psihică.
Art.23. Personalul didactic evaluează elevii și încheie mediile acestora potrivit reglementărilor în vigoare din ROFUIP, Ordin Nr. 5447, publicat în M. Of. Nr. 827/9 sept. 2020.
Art.24. În contextul epidemiologic al infecției cu virusul SARS-CoV-2, cadrele didactice au obligația să respecte măsurile de protecție pentru prevenirea/ limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii cu acest virus: purtarea măștii de protecție atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice de minimum 1 m între persoane.
Art.25. Personalul didactic care prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios ( febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie și anunță de îndată responsabilul desemnat de conducerea unității de învățământ.
Art.26. La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.
Art.27. Cadrele didactice au obligația să anunțe cadrul medical școlar sau responsabilul desemnat de conducerea școlii în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie de tip respirator ( tuse, febră, probleme respiratorii sau alte simptome de boală infecțioasă ) , însoțite sau nu de creșteri de temperatură, în vederea aplicării protocolului de izolare.
CAPITOLUL III
PERSONAL DIDACTIC AUXILIAR ȘI NEDIDACTIC
Art.1. Personalul didactic auxiliar și nedidactic al școlii are obligația să manifeste un comportament de înaltă ținută morală și profesională în cadrul școlii și în afara ei, încât să contribuie la menținerea și dezvoltarea capitalului de imagine al instituției școlare.
Art.2. Personalul didactic auxiliar își desfășoară activitatea profesională în acord cu misiunea instituției din care fac parte. Membrii personalului didactic auxiliar și nedidactic au obligația de a-și acorda respect reciproc și de a colabora în vederea ducerii la îndeplinire a obligațiilor de serviciu.
Art.3. Toți salariații școlii au datoria de a se preocupa de conservarea și îmbunătățirea bazei materiale a școlii și de a utiliza cu responsabilitate resursele materiale din dotare.
Art.4. Este interzis consumul de băuturi alcoolice sau prezența sub influența alcoolului în incinta școlii a personalului. Fumatul în curtea şi în incinta școlii de asemenea este interzis conform Legii nr.15/2016.
Art.5. Personalul didactic auxiliar și nedidactic are obligația de a stabili și promova în relația cu elevii și părinții acestora principiile corectitudinii și respectului reciproc, de a manifesta transparentă și deschidere pentru comunicare. Acestora le este interzis:
- să adreseze cuvinte jignitoare și/sau umilitoare elevilor,
- să recurgă la agresiuni fizice sau gesturi care să exceadă relația profesor – elev,
- să folosească elevii în scopul unor servicii personale, în școală sau în afara școlii,
- să exploateze informativ elevii în scopul satisfacerii unor interese personale sau al denigrării unor colegi.
Art.6. Prezenţa la activitate şi respectarea programului de muncă stabilit sunt obligatorii. Învoirea de la program se acceptă pe baza cererii scrise şi aprobată de conducerea şcolii. Întîrzierea sau absența de la program se va comunica din timp conducerii, pentru a lua măsurile organizatorice ce se impun. Concediile medicale se anunță la secretariatul școlii în cel mai scurt timp și se depun în momentul în cae persoana se întoarce la școală, astfel încât să poată fi luate în calcul de operatorul de salarii din luna respectivă.
Art.7. Personalul de întreținere și curățenie va asigura curățenia, igiena și intreținerea spațiilor școlare, a curții și a instalațiilor anexe.
Art.8. În contextul epidemiologic al infecției cu virusul SARS-CoV-2, personalul didactic auxiliar și nedidactic are obligația să respecte măsurile de protecție pentru prevenirea/ limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii cu acest virus: purtarea măștii de protecție atât în interiorul cât și în exteriorul unității de învățământ, dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice de minimum 1 m între persoane.
Art.9. În perioada pandemiei personalul de întreținere și cărățenie va realiza dezinfecția curentă și terminală a spațiilor unității de învățământ, respectiv clase, holuri toalete, potrivit graficului de curățenie și dezinfecție.
Art.10. Personalul didactic auxiliar și nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios ( febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie și anunță de îndată responsabilul desemnat de conducerea unității de învățământ.
CAPITOLUL IV
ELEVII
Art.1. Elevii, ca membrii ai comunității școlare beneficiază de toate drepturile și îndeplinesc toate îndatoririle pe care le au în calitate de elevi și cetățeni.
- Elevii se bucură de toate drepturile constituționale.
- Nicio activitate organizată în unitatea de învățământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.
- Elevii beneficiază de învățământ gratuit şi şcolarizare în limba maternă, în condiţiile legii.
- Elevii pot beneficia gratuit de baza materială şi sportivă a școlii.
- În timpul şcolarizării elevii pot beneficia de asistenţă psihopedagogică şi consiliere școlară, profesională gratuită.
- Elevii au dreptul să fie evidențiați și să primească premii și recompense pentru rezultate deosebite obținute la activitățile școlare și extrașcolare, precum și pentru atitudine civică exemplară.
- Elevii primesc gratuit manuale școlare.
- Elevii pot constitui Consiliul elevilor, format din liderii elevilor de la fiecare clasă.
- Elevii au dreptul să participe la activitățile extrașcolare organizate de unitatea de învățământ, precum și la cele care se desfășoară în palatele și în cluburile elevilor, în cluburile și în asociațiile sportive, în bazele sportive și de agrement, în taberele și în unitățile conexe inspectoratelor școlare.
- Elevilor le este garantată, conform legii, libertatea de asociere în cercuri și în asociații științifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizează și funcționează pe baza unui statut propriu, aprobat de directorul unității de învățământ.
- Elevii cu aptitudini și performante școlare excepționale, pot promova 2 ani într-un an școlar, conform metodologiei elaborate de MENCS.
- Elevii au dreptul de a-și exprima opțiunea pentru disciplinele din curriculumul la decizia școlii, aflate în oferta educațională a unității de învățământ.
- Elevii au dreptul de a întrerupe- relua studiile și de a beneficia de transfer între tipurile de învățământ, în conformitate cu legislația în vigoare.
- La sfârșitul clasei pregătitoare și al clasei I elevii nu pot fi lăsați repetenți. Cei care au manifestat dificultăți de învățare rămân în colectivele în care au învățat și intră, pe parcursul anului școlar următor, într-un program de remediere/recuperare realizat de învățător/prof. înv. primar împreună cu un specialist de la CJRAE.
- În limita a 20 de ore de curs pe semestru, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului adresate învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unității de învățământ.
- Sunt declarați promovați elevii care, la sfârțitul anului școlar, obțin la fiecare disciplină de studiu cel puțin media anuală 5,00/calificativul Suficient, iar la purtare, media anuală 6,00/calificativul
- Sunt declarați corigenți elevii care obțin calificativul Insuficient/mediile anuale 5,00 la cel mult două discipline de studiu, precum și elevii amânați care nu promovează examenul de încheiere a situației școlare la cel mult două discipline de studiu.
- Sunt declarați repetenți:
- Elevii care au obținut calificativul Insuficient/mediile anuale sub 5,00 la mai mult de două discipline de învățământ care se finalizează la sfârșitul anului școlar,
- Elevii care au obținut la purtare calificativul anual Insuficient/media anuală mai mică decât 6,00,
- Elevii corigenți care nu se prezintă la sesiunea de examen de corigență,
- Elevii amânați care nu se prezintă lasesiunea de încheiere a situației școlare la cel puțin o disciplină,
- Elevii exmatriculați, cu drept, de reînscriere.
19. Elevii declarați repetenți se pot înscrie în anul școlar următor în clasa pe care o repetă, la aceeași unitate de învățământ, inclusiv cu depășirea numărului maxim de elevi la clasă prevăzut de lege sau se pot transfera la o altă unitate de învățământ.
Art.2. Elevii duc la îndeplinire toate prevederile specifice Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și prezentului Regulament.
Aceștia își exercită calitatea de elev respectând următoarele reglementări:
- să frecventeze cu regularitate cursurile şcolii, să respecte programul de lucru fixat prin schema orară;
- să respecte ROI-ul și deciziile unității de învățământ;
- să sesizeze reprezentanții unității de învățământ cu privire la orice situație care ar pune în pericol siguranța elevilor și a profesorilor;
- să fie prezenţi la şcoală cu 10 minute înainte de începerea cursurilor; accesul în şcoală/clasă după începerea orei de curs nu este permis; şcolarul primeşte absență nemotivată; elevul nu solicită învăţătorului/profesorului învoire în timpul programului decât în caz de necesitate şi numai cu aprobarea învăţătorului/profesorului sau a profesorului diriginte care îşi asumă responsabilitatea deciziei;
- să aibă în şcoală şi în afara ei un comportament şi o ţinută vestimentară decentă;
- să utilizeze cu grijă manualele şcolare primite şi să le restituie în stare bună; în cazul pierderii/deteriorării elevul aduce un manual identic sau va achita la serviciul contabilitate contravaloarea lui;
- să aibă asupra lui carnetul de elev, să-l prezinte cadrului didactic pentru consemnarea notei şi părinţilor pentru luare la cunoştinţă;
- să anunţe părinţii când aceştia sunt solicitaţi de învăţător/profesor diriginte/directorii şcolii;
- să aplice prevederile Regulamentului de protecţie individuală şi sănătate în muncă, să respecte regulile de circulaţie rutieră în deplasarea la / de la şcoală / de la un corp de clădire la celălalt;
- să folosească civilizat şi corect grupurile sanitare;
- să utilizeze raţional sursele de apă şi energie electrică;
- să nu părăsească curtea şcolii decât pentru deplasarea de la un corp de clădire al instituţiei la celălalt, pentru desfășurarea orelor de Educatie fizica şi sport; nerespectarea acestei prevederi și consecințele cad în răspunderea elevului;
- să utilizeze pentru intrarea / ieşirea în / din şcoală numai spaţiile destinate în acest scop;
- să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de întreaga comunitate școlară: elevii și personalul unității de învățământ;
- să anunțe, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinților, tutorilor sau susținătorilor legali; să se prezinte la cabinetul medical și, în funcție de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecțiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor și a personalului didactic.
- elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport, fără a li se acorda calificative/note și fără a li se încheia media la această disciplină. Aceștia nu sunt obligați să vină în echipament sportiv, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport.
- actele medicale pe baza cărora se face motivarea absențelor sunt, după caz: adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverință/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie să aibă viza cabinetului școlar sau a medicului de familie care are în evidență fișele medicale/carnetele de sanătăte ale elevilor.
- actele pe baza cărora se face motivarea absențelor se prezintă în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului și sunt păstrate de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte pe tot parcursul anului școlar; nerespectarea termenului atrage declararea absențelor ca nemotivate.
- să respecte măsurile de protecție pentru prevenirea/ limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2: igiena riguroasă a mâinilor, purtarea măștii de protecție în sălile de clasă, holuri, toalete, curtea școlii, limitarea contactului dintre elevi din clase diferite, respectarea distanței fizice de minimum 1 m, păstrarea aceluiași loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă, interzicerea schimbul de obiecte personale, limitarea deplasărilor în clasă, pe cât posibil.
- în contextul epidemiologic actual, elevii trebuie să prezinte obligatoriu cadrului didactic, la revenirea în colectivitate, la prima oră de curs, după absentarea din cauza unor probleme de sănătate, adeverința medicală, care să precizeze diagnosticul.
Art.3. Este interzis elevilor:
- să fumeze în curtea şcolii şi în afara acesteia;
- să consume substanţe euforizante (alcool, droguri) şi să participe la jocuri de noroc;
- să deterioreze obiectele de mobilier şi clădirea şcolii;
- să posede obiecte ascuţite sau tăioase şi să introducă în perimetrul şcolii orice tip de arme sau alte instrumente precum muniţie, petarde, pocnitori;
- să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ;
- să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;
- să utilizeze în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor telefoanele mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrelor didactice, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență; pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ; telefonul mobil poate fi utilizat exclusiv în timpul pauzei, numai în scopul efectuării unor convorbiri necesare.
- să vină la şcoală cu obiecte de valoare sau obiecte care nu sunt necesare procesului de învăţământ;
- să staţioneze în clasă, pe holuri, în curtea şcolii după terminarea orelor de curs;
- să se lase provocați de grupuri de elevi sau alte persoane din afara școlii;
- să provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei;
- să polueze fonic (să țipe, să fluiere, etc);
- să alerge în clasă și pe coridor;
- să părăsească instituția în timpul orelor de curs sau în pauze;
- accesul pe terenul de sport, în timpul orelor de curs, pentru a preveni accidentările și situațiile neplăcute; acesta este permis doar în prezența și sub supravegherea cadrului didactic al clasei;
- să modifice sau să completeze documente școlare, precum carnete de note, note de la probele de evaluare date și orice alte documente din aceeași categorie.
- să lipsească de la școală fără un motiv întemeiat și adus la cunoștința învățătorului/ dirigintelui clasei.
Art.4. Sancțiunile pentru faptele ce contravin prezentului Regulament sunt:
|
SANCȚIUNEA |
ABATEREA |
SCĂDEREA NOTEI LA PURTARE |
OBSERVAȚIE |
1 |
Observaţie individuală |
· Indisciplină moderată la orele de curs · Ţinută neregulamentară · Distrugerea bunurilor şcolii neintenţionat · Nepredarea neintenționată telefoanelor mobile, la începutul orelor, în locurile special amenajate din sala de clasă, astfel încât acestea să nu deranjeze procesul educativ |
NU |
Se consemnează în caietul de observații al dirigintelui |
2 |
Mustrare scrisă |
· Limbaj necorespunzător · Furt de la colegi sau din şcoală · Absenţe nemotivate (peste 10 abs) · Distrugerea bunurilor şcolii intenţionat şi în mod repetat · Violenţa moderată · Nepredarea intenționată, în mod repetat, a telefoanelor mobile, la începutul orelor, în locurile special amenajate din sala de clasă, astfel încât acestea să nu deranjeze procesul educativ · Nepurtarea măștilor de protecție · Nerespectarea distanței fizice de minim 1 metru · Utilizarea necorespunzătoare a soluțiilor dezinfectante |
DA |
Se consemnează în caietul de observații al dirigintelui clasei și în catalogul clasei |
3 |
Predarea telefonului mobil la secretariatul școlii |
· Utilizarea telefonului mobil în timpul orelor/ programului școlar |
DA ( la a doua abatere, cu 1 punct) |
|
4 |
Retragerea temporară sau definitivă a bursei |
· Distrugerea bunurilor şcolii intenţionat-acte de vandalism · Fumatul în incinta școlii · Limbaj trivial · Prezentarea adeverințelor medicale false · Modificarea notelor din carnetul elevului · Violenţa extremă |
DA |
|
5 |
Mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală(doar în înv. gimnazial) |
· Abateri repetate de la disciplina școlară · Practicarea jocurilor de noroc · Jigniri aduse personalului didactic și nedidactic |
DA |
|
6. |
Participarea și prezentarea abaterilor disciplinare în Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție, a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității |
· Acte de vandalism · Furt în incinta școlii · Violență repetată, fizică și verbală, față de colegi, profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic · Limbaj necorespunzător față de personalul didactic · Deranjarea/ întreruperea orelor de curs, în mod repetat și intenționat · Sfidarea Regulamentului de organizare și funcționare al școlii |
DA |
Se consemnează în caietul de observații al dirigintelui clasei și în catalogul clasei |
La fiecare 10 absențe nemotivate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.
Dacă elevul căruia i s-a aplicat o sancţiune menţionată la punctele 1,2,3,4,5 dă dovadă de un comportament ireproşabil pe o perioadă de cel puţin 8 săptămâni de şcoală până la încheierea semestrului/ anului şcolar, prevederea privind scăderea notei la purtare, asociată sancţiunii, se poate anula.
Anularea este decisă de cel care a aplicat sancţiunea.
Contestaţiile împotriva sancţiunilor se adresează, în scris, Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, în termen de 5 zile de la aplicarea sancţiunii.
Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul unităţii de învăţământ.
Hotărârea Consiliului de administraţie este definitivă.
În situația în care elevul folosește telefonul mobil în timpul orelor, fără permisiunea cadrului didactic, acestuia îi va fi luat telefonul și depus la secretariat. Ridicarea telefonului poate fi făcută doar de către unul din părinții elevului. Dacă situația se repetă și a doua oară, telefonul va fi din nou luat și dus la secretariat. La două abateri elevului îi va fi scăzută nota la purtare cu un punct.
Art.5. Comportamentul elevilor:
- Este interzis elevilor să aducă/să invite în clasă, în școală, în curtea școlii persoane străine;
- Relațiile dintre elevi, dintre fete și băieți în special trebuie să se bazeze pe respect reciproc;
- Elevii nu solicită învoire în timpul orelor de curs decât în situații excepționale, cu știința părintelui care confirmă cererea de învoire și a profesorului diriginte; în timpul învoirii elevul își asumă protecția individuală; școala este exonerată de orice consecință a eventualelor incidente ce ar putea afecta siguranța elevului;
- Se interzice cu desăvârșire mestecatul gumei în timpul orelor sau aruncarea acesteia pe jos;
- Nu se aruncă niciun fel de obiect pe geamuri, nu se lasă murdărie în bănci, nu se stoarce buretele de la tablă pe parchet, nu se aruncă apa folosită la ora de desen prin clasă;
- Se interzice tuturor elevilor să se apropie, să manipuleze sau să folosească instalațiile electrice, aparatele și materialele de laborator, instalațiile de apă, aparatura sportivă, în absența cadrelor didactice;
- Elevii care perturbă procesul de învățământ prin vociferări, injurii sau alte activități diferite de cele instructiv educative vor fi sancționați conform regulamentului școlar.
Art.6. Ținuta elevilor:
- Ținuta obligatorie în şcoală este alcătuită din pantalon de culoare închisă, bluză albă sau bleu, vestă şi sacou gri pentru baieți şi de aceeaşi culoare fusta și sacoul pentru fete;
- Este interzisă purtarea unor articole vestimentare nepotrivite, accesoriilor care nu se integrează mediului şcolar ( pantaloni rupți, bluze prea mulate și decoltate...)
Art.7. Păstrarea bunurilor şcolii:
- Mobilierul din sălile de clasă, din laboratoare, din sala de sport și materialul didactic aflat în dotarea școlii trebuie folosite cu responsabilitate;
- Elevii care produc stricăciuni sau deteriorează bunurile din dotarea școlii au obligația să repare sau să înlocuiască (dupa caz) obiectele deteriorate sau să achite contravaloarea pagubelor produse. În cazul în care vinovatul nu poate fi identificat, răspunderea revine colectivului de elevi care a folosit sala sau echipamentul/materialul respectiv;
- Elevii care întârzie returnarea cărților împrumutate de la biblioteca școlii peste termenul legal de 10 zile lucrătoare vor fi atenționați de către bibliotecar.
Art.8. Recompensarea elevilor
Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi se disting prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense:
- Evidenţiere, de către profesor/ director, în faţa colegilor clasei;
- Evidenţiere, de către director, în faţa colegilor de şcoală sau în faţa Consiliului profesoral;
- Comunicare verbală sau scrisă adresată părinţilor, cu menţiunea faptelor deosebite pentru care elevul este evidenţiat;
- Burse de merit sau recompense materiale acordate de stat, de agenţi economici sau de sponsori;
- Premii, diplome, medalii;
- Recomandare pentru trimiterea, cu prioritate, în excursii sau în tabere de profil din ţară şi din străinătate;
CAPITOLUL V
PĂRINŢII
Părinții/tutorii/susținătorii legali ai elevului sunt parteneri educaționali principali ai unității de învățământ.
Părinții/tutorii/susținătorii legali ai elevului au obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea copilului până la finalizarea studiilor.
Art.1. Colaborarea părinților cu unitatea de învățământ, armonizarea opțiunilor acestora cu oferta educațională, realizarea scopurilor finale pe care și le propun atât părinții cât și școala sunt obiective majore. Părinții/ tutorii/ susținătorii legali au obligația ca cel puțin o dată pe lună, să ia legatura cu dirigintele/ învățătorul pentru a cunoaște evoluția copilului lor, prin mijloace stabilite de comun acord. Prezența părintelui/ tutorelui/ susținătorului legal va fi consemnată în caietul cadrului didactic, cu nume, dată și semnătură;
Art.2. Părintele/ tutorele/ susținătorul legal care nu asigură școlarizarea elevului, în perioada învățământului obligatoriu este sancționat, conform legislației în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității;
Art.3. La înscrierea copilului/elevului în unitatea de învățământ, părintele sau reprezentantul legal are obligația de a prezenta documentele medicale solicitate, în vederea menținerii unui climat sănătos la nivelul grupelor/ claselor pentru a evita degradarea stării de sănătate a celorlalți elevi din colectivitate.
Art.4. Părintele/ tutorele/ susținătorul legal al elevului din învățământul primar are obligația să îl însoțească până la intrarea în unitatea de învățământ, iar la terminarea activităților educative/ orelor de curs să îl preia. În cazul în care părintele/ tutorele/ susținătorul legal nu poate să desfășoare o astfel de activitate, împuternicește o altă persoană. Preluarea elevului se va face de la poarta școlii, unde elevii vor fi aduși de cadrul didactic al clasei.
Art.5. Părintele/ tutorele/ susținătorul legal răspunde material pentru distrugerea bunurilor din patrimoniul unității de învățământ, cauzate de elev;
Art.6. Părinții/ Aparținătorii nu au acces în curtea școlii și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care există aprobarea conducerii școlii.
Art.7. În situația în care, pe durata clasei pregătitoare ori a clasei I, elevul acumulează absențe ca urmare a unor probleme medicale sau se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare școlară, părinții sau reprezentanții legali pot depune la unitatea de învățământ o solicitare de retragere a elevului în vederea reînscrierii în anul școlar următor, în clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras; la cererea motivată a părintelui, reînscrierea se poate face și în anul școlar în care s-a solicitat retragerea, în clasa anterioară nivelului din care s-a retras elevul. Acest lucru se realizează în urma evaluării nivelului dezvolării copilului și consilierii părinților privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului.
Art 8. Părinții au obligația să anunțe unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații: elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2, elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2, elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 și se află în carantină.
Art.9. Adunarea generală a părinților constituită din toți părinții, tutorii sau susținătorii legali ai elevilor din clasă hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei menageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor;
Art.10. Comitetul de părinți al clasei de elevi se alege în fiecare an școlar în ședința cu părinții clasei, convocată de diriginte/învățător care prezidează ședința. Convocarea ședinței pentru alegerea comitetului de părinți al clasei are loc în primele 15 zile de la începerea cursurilor anului școlar.
Consiliul de conducere al Comitetului de părinți al clasei este compus din trei membri care au următoarele funcții: președinte şi 2 membri. Dirigintele/învățătorul clasei poate convoca ședințele cu părinții ori de câte ori este necesar.
Consiliul de conducere al comitetului de părinți al clasei reprezintă interesele părinților elevilor clasei în Adunarea generală a părinților, în Consiliul profesoral, în Consiliul clasei, în Asociația de părinți și în relațiile cu echipa managerială.
Art.11. Comitetul de părinți are următoarele atribuții:
- Sprijină conducerea școlii și dirigintele/învățătorul în întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei și a unității de învățământ,
- Sprijină conducerea școlii și dirigintele/învățătorul în activitatea de consiliere și orientare socioprofesională,
- Sprijină dirigintele/învățătorul în organizarea și desfășurarea unor activități extrașcolare și extracurriculare;
- Are inițiativă și se implică în îmbunătățirea condițiilor de studiu ale elevilor clasei,
- Atrage persoane fizice sau juridice care, prin contribuții financiare sau materiale, susțin programe de modernizare a activității educative și a bazei materiale din clasă și din școală.
- Susține organizarea și desfășurarea de programe de prevenire și combatere a violenței, de asigurare a siguranței și securității, de combatere a discriminării și de reducere a absenteismului în mediul școlar.
Art.12. Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin Asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie.
Atr.13. Sponsorizarea unei clase se face cunoscută comitetului de părinți și nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru elevi sau părinți/ tutori/ susținători legali.
Art.14. Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/ sau gestionarea fondurilor.
Art.15. La nivelul unității de învățământ funcționează Consiliul reprezentativ al părinților compus din președinții comitetelor de părinți. Acesta este o structură fără personalitate juridică, a cărei activitate este reglementată printr-un regulament adoptat prin hotărârea adunării generale a președinților comitetelor de părinți pe clasă din unitatea de învățământ, care nu are patrimoniu, nu are buget de venituri și cheltuieli, nu are dreptul de a colecta cotizații, donații și a primi finanțări. Se poate implica în activitățile unității de învățământ prin acțiuni cu caracter logistic-voluntariat.
Consiliul reprezentativ al părinților își desemnează președintele și 2 vicepreședinți. Se poate întruni în ședințe ori de câte ori este necesar și desemnează reprezentanții părinților în organismele de conducere și comisiile unității de învățământ.
Art.16. Consiliul reprezentativ al părinților este întrunit statutar în prezența a două treimi din numărul total al membrilor, iar hotărârile se adoptă prin vot deschis, cu majoritatea simplă a voturilor celor prezenți. În situația în care nu se întrunește cvorumul, ședința se reconvoacă pentru o dată ulterioară, fiind statutară în prezența a jumate plus 1 din totalul membrilor.
Art.17. Consiliul reprezentativ al părinților are următoarele atribuții:
- Sprijină unitatea de învățământ în organizarea și desfășurarea tuturor activităților;
- Propune discipline și domenii care să se studieze prin curriculum la decizia școlii;
- Sprijină parteneriatele educaționale, programele de prevenire și de combatere a absenteismului și a violeței în școală;
- Promovează imaginea școlii în comunitatea locală;
- Se ocupă de conservarea, promovarea și cunoașterea tradițiilor culturale specifice minorităților în plan local, de dezvoltarea multiculturalității și dialogului cultural;
- Susține unitatea de învățământ în activitatea de consiliere și orientare socioprofesională sau de integrare socială a absolvenților;
Art.18. Consiliul reprezentativ al părinților poate face demersuri privind atragerea de resurse financiare, care vor fi gestionate de către școală constând în contribuții, donații, sponsorizări din partea unor persoane fizice sau juridice care vor fi utilizate pentru:
a ) Întreținerea şi modernizarea patrimoniului a unității de învățământ, a bazei materiale şi sportive;
b ) Acordarea de premii sau burse elevilor;
c ) Sprijinirea financiară a unor activități extrașcolare;
d ) Acordarea de sprijin financiar sau material copiilor care provin din familii cu situație materială precară.
e ) Alte activități care privesc bunul mers al unității de învățământ sau care sunt aprobate prin hotărâre de către adunarea generală a părinților pe care îi reprezintă;
Art.19. La nivelul școlii funcționează Asociația de părinți în conformitate cu legislația în vigoare, privind asociațiile și fundațiile, care reprezintă drepturile și interesele părinților din unitatea de învățământ, membri ai acesteia.
CAPITOLUL VI
DISPOZIȚII FINALE
Art.1. Regulamentul intern se aduce la cunoștința tuturor factorilor implicați prin grija angajatorului și își produce efectele din momentul semnării acestuia.
Art.2. Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării examenelor – evaluărilor naționale.
Art.3. În unitățile de învățământ fumatul este interzis, conform prevederilor legislației în vigoare.
Art.4. În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență. Pe durara orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să mu deranjeze procesul educativ.
Art.5. În unitățile de învățământ se asigură dreptul fundamental la învățătură și este interzisă orice formă de discriminare a copiilor, elevilor și a personalului din unitate.
CAPITOLUL I
C: MĂSURI DE SIGURANŢĂ ÎN ŞCOALĂ. 5
CAPITOLUL II
PERSONAL DIDACTIC AUXILIAR ȘI NEDIDACTIC.. 11
CUPRINS 26
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 12
Str. Școlii nr. 6A, Brașov
www.scoala12bv.ro