Istoric
Scurt istoric
Şcoala Gimnazială nr.12 Braşov promovează idealul educaţional întemeiat pe tradiţiile umaniste, pe valorile democraţiei şi pe aspiraţiiile societăţii româneşti. Școala funcționează de la clasa pregătitoare până la clasa a opta, având trei forme de organizare: învăţământul în limba română, învăţământul în limba germană şi învăţământul cu frecvenţă redusă (cls. V-VIII).
Instituţia noastră se află situată în zona veche a Municipiului Braşov şi funcționează din secolul trecut, ca instituţie cu predare în limba germană. După Războiul de Întregire a Neamului (1919) devine şcoală mixtă cu predare și în limba română. După 1958 este instituţie de sine stătătoare, având cursuri primare şi gimnaziale.
În prezent funcţionează în două corpuri de clădire aflate la o distanţă apreciabilă unul față de celălalt. Corpul A se află situat în Strada De Mijloc, nr.41 şi este compus dintr-o clădire construită la începutul secolului al XX-lea (1904) fiind compus din o cancelarie, 11 săli de clasă, 1 sală de sport şi un teren de sport aflat în curtea interioară. Corpul B situat în Strada Şcolii, nr.6A este o construcţie mai recentă (1974) format din o cancelarie, 20 săli de clasă, un laborator de informatică, o bibliotecă, un cabinet medical, o sală pentru arhivă, cabinet consilier școlar, birouri pentru secretariat, contabilitate, informatician şi echipa managerială.
Sintetizând, componentele reprezentative ale organizaţiei noastre şcolare acestea sunt: existenţa întregului material curricular, încadrarea cu învăţători şi profesori calificați titulari bine pregatiţi profesional, care au interesul pentru promovarea unui învăţământ modern, realizarea unui curriculum la decizia şcolii bazat pe opţiunea elevilor. Stimulam elevii capabili de performanţă prin participarea la concursuri și olimpiade şcolare.Antrenăm cât mai mulți şcolari în activităţi extracurriculare/extraşcolare. Școala are o bună colaborare cu părinţii, Asociația de părinți a Școlii Generale nr. 12, cu comunitatea locală (ISJ Brașov, Primăria și Consiliul Județean Brașov) cât și cu ONG-uri, agenți economici.
În școală există un climatul de siguranţă pentru elevi este asigurat prin sistemele de supraveghere și agenți de pază. Programul instructiv-educativ se desfășoară în două schimburi în intervalul 8,00 – 17,25 în corpul A, iar în corpul B în intervalul orele 8,00 – 15,00.